Διατροφή
Η πυραμίδα της διατροφής
Αφού γνωρίζουμε καλά τα χρώματα των ομάδων τροφών κατασκευάζουμε μια πυραμίδα για να θυμομσατε τι μπορούμε να τρώμε περισσότερο (βάση) και τι λιγότερο (κορυφή).
Ποιος θα ψηλώσει;
Μαθαίνουμε να μετράμε το ύψος μας με το μέτρο, σημειώνοντας σωστά και κρατώντας σωστά τη μεζούρα. Τα παιδιά συνεργάζονται ώστε ο ένας να κρατάει τη μεζούρα στο πάτωμα ο άλλος στο τέλος και ένας να σημειώνει το ύψος.
Η διατροφή έχει μεγάλη σημασία για το ύψος μας, γιατί σε λίγο καιρό θα ξαναμετρηθούμε για να διαπιστώσουμε εάν ψήλωσαν όσοι έπιναν καθημερινά γάλα ή όχι. Τα συμπεράσματά είναι επιστημονικά!
Ένα υγιεινό πιάτο
Τα παιδιά χρωματίζουν το πιάτο ανάλογα με τις ομάδες των τροφίμων και κάνουν αντιστοίχηση βάζοντας την σωστή λέξη σε κάθε χρώμα ομάδας. Στο πιάτο μας έχουμε από όλα και στο ποτήρι μας το γάλα.
Τρώω σωστά, τρώω χρωματιστά
Τι σημαίνει τρώω σωστά;
Τρώω ό,τι μου αρέσει, ή τρώω ό,τι βρίσκω, ψάχνοντας απάντηση στο ερώτημα ανακαλύψαμε ότι τρώω απ'όλα τα χρώματα.
Έχοντας μάθει τις ομάδες τροφίμων, έχουμε δώσει ένα χρώμα στην κάθε μία, οπότε είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται φρούτα(κόκκινο), λαχανικά (πράσινο), υδατάνθρακες (πορτοκαλί) , πρωτεϊνες (μπλε), γαλακτοκομικά (γαλάζιο).
Το πιάτο μάς θα μοιάζει με ουράνιο τόξο και εμείς εάν το φάμε όλο θα μεγαλώσουμε γρήγορα!!!
Το τραινάκι με τις ευθύνες μας
Το τραινάκι μεταφέρει όλα τα παιδάκια της τάξης αλλά και πολλά τρόφιμα. Κάθε τραίνο και διαφορετικό χρώμα, το κάθε παιδί διαλέγει το βαγόνι με το οποίο θέλει να ταξιδέψει σύμφωνα με τις προτιμήσεις του. Σε ποιον αρέσουν περισσότερο τα κόκκινα τρόφιμα, τα πορτοκαλί; τα πράσινα, τα κίτρινα;
Ζωγρφίσουμε το πορτραίτο μας και το κολλάμε σε εκείνο το βαγόνι του οποίου τα τροφιμα μας αρέσουν περισσότερο. Στο κόκκινο ανεβαίνουν όσοι τρώνε πολλά μήλα, κεράσια....στο μπλε μελιτζάνες...στο κίτρινο ανανά , μπανάνες... Έχουμε και οδηγούς βέβαια, στο καφέ βαγόνια θα κάθονται όσα παιδάκια θέλουν να δοκιμάζουν από όλα.
Το τραίνο μένει μέσα στην τάξη και κάθε εβδομάδα κάθε βαγόνι έχει διαφορετική ευθύνη. Κάποιοι φροντίζουν να είναι τακτοτποιημένη η βιβλιοθήκη, κάποιοι καθαρίζουν τα τραπέζια εάν λερωθούν, άλλοι φροντίζουν για τις καρέκλες, άλλοι για τη διανομή των εργασιών. Σε καθε περίπτωση όλοι είμστε υπεύθυνοι να συμμαζεύουμε αλλά χρειαζόμαστε τις ευθύνες για να οργανωθούμε καλύτερα.