Τα προγράμματα του 6ου Νηπιαγωγείου από το 2006-2019

Ελένη Μελιάδου



eni.meliadou@gmail.com

Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο

 

1. Χρήσιμες σελίδες για το ασφαλές διαδίκτυο

 
 

2. Ο παγκόσμιος ιστός και οι αράχνες

Το www σημαίνει παγκόσμιος ιστός και πρόκειται για ένα σύστημα συλλογής πληροφοριών. Οι μαθητές της τάξης μας έμαθαν για τον παγκόσμιο ιστό μέσα από τον ιστό της αράχνης που μοιάζει και με το πραγματικό δίκτυο πληροφοριών οι οποίες είναι προσβάσιμες από όλους. 
Σχεδιάσαμε λοιπόν μαζί με τα παιδιά ένα μεγάλο ιστό με σκοπό να γράψουμε μέσα στα κουτιά που δημιουργούνται από τα νήματα ποιες πληροφορίες έχουμε μέχρι στιγμής μάθει από το διαδίκτυο. Όλα τα παιδιά είχαν σχετικές εμπειρίες και έγραψαν μέσα στα κουτάκια. 
Χρειάζεται, όμως να είμαστε και προσεκτικοί γιατί μπορεί να έρθει η αράχνη και να μας δείξει κάτι που δεν θα μας αρέσει, τότε πρέπει αμέσως να κλείσουμε το παράθυρό μας και να φωνάξουμε τη μαμά μας. 
 

3. Τι μπορώ να κάνω στο διαδίκτυο;

Μετά από συζήτηση επιλέξαμε τις πέντε πιο σημαντικές λειτουργίες του διαδικτύου, ανα και είχαμε τις διαφωνίες μας. Για παράδειγμα ένας φίλος μας θεωρούσε ότι δεν μπορείς να ακούσεις μουσική από το διαδίκτυο, ενώ ένας άλλος ήθελε να βάλουμε γραμματόσημο στο ηλεκτρονικό μήνυμα πάντως όλοι συμφωνήσαμε ότι παίζουμε παιχνίδια.
 

 

4. Έχουμε τα μυστικά μας

Πολλές φορές μικροί μεγάλοι χρειαζόμαστε υπενθύμιση για τις αναλογίες που υπάρχουν γύρω μας. Ο ξένος στο δρόμο είναι ξένος και στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μία δύσκολη διάκριση για τα μικρά παιδιά αλλά χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με αυτήν έννοια της ασφαλούς πλοήγησης απο το νηπιαγωγείο. Παίξαμε,λοιπόν, ένα παιχνίδι ρόλων  όπου ένας ξένος σκεπασμένος με ένα σεντόνι ρωτούσε τα παιδιά τα προσωπικά τους στοιχεία, εκείνα με τη σειρά τους έπρεπε να αρνηθούν να τα δώσουν, όταν όμως κάποιο πρόσωπο που αναγνωρίζουν, όπως η δασκάλα τους,ρωτούσε το όνομά τους τότε εκείνα απαντούσαν με χαρά. Τότε κλείσαμε καλά το όνομά μας, τη διεύθυνσή μας και το τηλεφωνό μας σε ένα μπαούλο και υποσχεθήκαμε ότι θα το ανοίγουμε μόνο για τους φίλους μας.
Η εργασία μας ολοκληρώθηκε με ένα ωραίο ποίημα:
 

Στο μπαούλο μου κρατώ το όνομά μου φυλαχτό

Τη διεύθυνση την ξέρω

μα στους ξένους δεν τη λέω

Το τηλέφωνό μου το σωστό

στο ίντερνετ δεν θα μοιραστώ

Κι όταν έχω μια απορία θα ρωτάω την κυρία.